2007

Så har ännu ett år dragit sin kos och lämnat oss i händerna på en främling - 2008.
Hoppas 2008 visar sig vara en reko dam eller herre och någon som håller en vakande hand över oss istället för att vårdslöst borsta bort oss som vore vi ohyra.
Ibland kändes det som om 2007 hyste den uppfattningen om oss att vi bara var till besvär...

Jag hade inte tänkt göra någon årslista för det känns så jävla tradigt, men jag ska ändå rabbla lite saker eftersom året är slut och allt.

Utan någon rangordning får dessa saker vara med på min årsbästalista:

1.Resan till USA i Mars.
När planet lyfte och vi faktiskt var på väg till det stora landet i väst, bort från skiten i Malmö, då föll ett skyfall av stora tunga stenar från mitt bröst och det var som om jag andades ordentligt igen för första gången på evigheter.Hela vistelsen i Austin och SXSW var fantastisk. New York var kallt och jobbigt bitvis, men ändå så otroligt att uppleva.
Bara jag och Sara. Utan bekymmer. Lyckliga tillsammans. Ja vi spelade ju också - 10 spelningar blev det i Austin och N.Y. De flesta var riktigt roliga och lyckade, det var nog mest ett par av de i N.Y. när vi hade magsjuka som var lite jobbiga att genomföra.

2. I november förlovade vi oss, jag och Sara. Det är det mest vuxna jag har gjort och antagligen det bästa också!

3.Att jag spelade in och släppte gratis EP:n
"I Saw My Reflection And I Didn't Recognize Myself" för ett par veckor sedan och det faktum att en del faktiskt har skickat brev till mig och tackat för låtarna och min musik i allmänhet. En del har skickat med en slant också, vilket känns stort och fantastiskt och jag klurar på ett sätt att säga tack tillbaks. Jag glömmer er inte!

4.Jag fick jobb ett par månader och för första gången på...ja, hela mitt liv egentligen...så hade jag pengar över när hyran och räkningarna var betalda. Nu är jag arbetslös och pank igen. Det var ett kort nöje, samtidigt som jag aldrig hade tid eller ork att göra musik när jag jobbade, så det var ju två sidor på myntet ändå. Hade jag fortsatt jobba så hade jag garabterat inte släppt gratis ep:n...

5. The National "Boxer".
Årets skiva i mina öron i allafall. Vackert, mörkt, humoristiskt och egensinnigt på en gång. Otroligt bra!

6. Radical Face "Ghost".
Första gången Sara spelade en av låtarna på den här skivan så tänkte jag att jag kunde sluta med musik på en gång, för det kan aldrig bli så bra som det här ändå...jag har sansat mig lite nu och tänker i allafall fortsätta med musiken, men satan vilken bra skiva det är. Skruvat, klaustrofobiskt, bombastiskt, skrikigt och viskande. Samma känsla som när jag första gången hörde Neutral Milk Hotel infann sig när Radical Face dök upp. Jag rekommenderar det varmt!

7. Jag är 33 år och i hela mitt liv har jag aldrig ägnat en tanke åt träning. Visst har jag joggat en 7 - 8 gånger, men inte mer än så. Sent i somras/höstas började jag träna yoga och det har räddat mitt liv känns det som. Mitt psyke hade varit i mycket sämre skick om det inte vore för tränandet, helt klart, så jag får tacka Sara för att hon tjatade på mig och Mine som har studion för att hon är en så fantastisk lärare och en sådan generös person!

8.Jag fick någonstans lusten tillbaks till att spela i band. Det tog tid, men nu finns den där igen och i mitt huvud snurrar planer och idéer jag hoppas kommer bli verklighet.

9. Jesper Kumberg, Anders Weberg, Anders Mortensen, Magnus Josefsson, Daniel Jansson och Peter Broch.
När de där citizensarna hoppade av bandet blev det så märkligt tomt i musikkretsarna runt mig. Som om alla försvann in i ett vaacuum och jag hamnade utanför det hela. De här killarna har funnits kvar och stöttat och hjälpt när det känts som allra mörkast och jag vet inte riktigt hur jag ska tacka ordentligt för det...

10. Förra året hade jag en del punkter med dåliga saker också, men jag är så jävla trött på dåliga saker att jag skiter i dem den här gången. Jobbiga saker och människor som gör jobbiga saker får klara sig utan mig den här gången.

Jag hoppas att ni som följt med mig under året/åren fortsätter göra det, för någon gång kommer det en ny skiva, det lovar jag. Jag hoppas också att ni alla får ett underbart 2008!

Var snälla mot varandra, det behövs i den här världen.

Ströget en kall dag

image125
Foto:Sara Culler


I går tog jag gitarren och stack till Köpenhamn för att spela på gatan. Jag kan inte påstå att jag blev rik, men det täckte bussresan och lite till.
Det är en märklig känsla att stå på gatan och spela för folk som bara går förbi. De flesta stannar inte upp och de som gör det står bara ett par sekunder. Förutom barn, märkte jag - de var glada och fina och stod kvar länge och lyssnade och diggade...
Det var satans kallt att spela och fingerspetsarna var mer som isklumpar än något levande efter ett tag. Detta trots att jag fick ett par fingervantar av Sara för att värma mig lite.
Det är märkligt som sagt, men ganska kul på något vis och jag funderar på att ta mig in igen snart och spela lite till. Det behövs lite indiepop som kan konkurrera med de fjäderbeklädda panflöjtsindianerna som hoppar runt till förinspelad musik...

Sedan påminner jag igen om gratis ep:n som finns att ladda ner (se föregående inlägg) och passar på att tacka er som skrivit till mig!

/David

Nu jävlar...

image123

I dag, den 17/12 är det min födelsedag och vilken bättre present kan jag ge mig själv än att ge bort musik till andra?
Det är roligare att ge än att få och i den andan uppmanar jag er alla att gå in på nedanstående länk, klicka och ladda hem 4 nya låtar, lite text och bild. Alltsammans är gratis om man vill. Man kan även hitta instruktioner för hur man gör för att betala för det om man hellre vill det.
Låtarna är samlade under titeln
"I Saw My Reflection And I Didn't Recognize Myself" och är tänkta att fungera som en EP.
Hemmainspelat, oredigerat och omastrat, inget glitter eller bling bling, ingen dyr förpackning, ingen marknadsföring och ingen lyx, bara lite musik för att hålla mig själv vid liv.

Jag hoppas verkligen att ni tycker om det och att det kanske t.o.m. skänker lite glädje nu såhär veckan innan jul.

Ett stort TACK till Anders Mortensen som hjälpte mig med att få ihop paketet!

Kärlek och respekt
/David

Almost There...men bara nästan...

Nu har det snart gått två veckor av strul med slutfasen av mitt inspelningsprojekt och ikväll var det tänkt att det skulle lösas en gång för alla.
Nu blev det inte riktigt så trots alla ansträngningar av mig själv och min vän Danne.
Först var det plötsligt mono i hurlurarna och efter en halvtimme startade vi om datorn och då blev det stereo igen som det skulle.  Försökte bränna mp3:orna på min dator, men det gick inte. Slösade en cd skiva på det.
Sedan fepplade vi ett tag med usb - minnen och windows mediaplayer. Konstaterade att det bästa sättet att få ut låtarna ur burken var att föra över dem på mitt usb minne och sedan tanka in dem på Dannes super laptop och där bränna  på cd.
 Bara det lilla problemet att det ju inte fanns någon cd på hans superlaptop så det blev ju svårt.
Ok, vi tankar in det på vår ordinära dator, den som jag skriver detta på. Men, nixpix - datorn hittar inga drivrutiner för usbminne och det är för lite kraft i datorn för att kunna ladda ner rutinerna för det. (detta är en dator från 1998 med windows - 98, ledigt utrymme 713mb)
Så...sista alternativet blev att danne får lägga över låtarna på sin andra dator när han kommer hem och maila dem till mig så jag kan öppna dem här (om nu datorjäveln fixar det)...bara det att när jag nyss lyssnade igenom låtarna så var allt som det skulle - förutom att det fattas ett par sekunder i slutet på sista låten och det ska fan inte vara så efter allt jävla jobb jag haft med det...

Datorer, haha! :-)

Så kära vänner, det dröjer lite till...ha tålamod!

image119 
När datorerna krånglar...

  
...så ser jag ut ungefär såhär...

Stråkar och drömmar

Lördag. Grått.Eller var det fint väder? Jag vet inte riktigt, jag missade dagen på något vis.
I Torsdags var Tomas Ebrelius här och lade lite stråkar på en låt, det blev bra tror jag men jag måste klippa i ordning det hela lite innan jag vet, just nu är det stopp i huvudet på den låten och jag måste ta ett steg tillbaks för att kunna se konstruktivt på den igen. Men det blir bra...
På Måndag hoppas jag lösa problemen med att bränna MP3or på datorn och sedan borde det inte dröja innan jag kan slänga ut mitt inspelningsprojekt på nätet som jag lovat. Allt tar mer tid än man tror, men häng in there så kommer det lite musik snart, jag lovar!

I går natt drömde jag att jag var stålmannen och jag flydde från maffian i en bil tills jag insåg att det var bättre att flyga. Hamnade med Sara på landet hos en familj som hade flytt civilisationen. Pappan i familjen var obehaglig, en sektledartyp och han försökte ha ihjäl oss med gift i maten.
Sedan blev det en annan dröm där jag kom hem efter att ha varit bortrest en tid och då hade en före detta bekant hängt upp ett stort collage med text och bilder där jag o Sara blev hånade och förlöjligade.
Irriterande drömmar som hängde kvar i humöret på något sätt.

I morse vaknade jag vid halv sju av att en granne hade fest och spelade "One" med U2 på väääldigt hög volym, men det är en fin låt så det gjorde inget.
Jag kom att tänka på en sommarnatt när jag satt på balkongen med ett glas vin, det var alldeles tyst och stilla ute, ljummet och vackert. Plötsligt hördes "Godess On A Highway" eka någonstans nerifrån gatan och det var så rätt, så vackert och magiskt att jag trodde det var en dröm. Det var det inte, bara en magisk stund.

A Reason to Keep Struggling: a letter from a stranger made my day

Hi, David. Unfortunately for me I cannot read Swedish, so this may be a completely inappropriate response to this blog post, but I wanted to say that I just found the Youtube videos of the new songs you recorded in your living room in September. Wow, the song "Line" is superb and immediately struck a chord with me. I am so very much looking forward to a second David Fridlund solo album. As I said, I can't read Swedish, so I don't know how that's coming along, but I want to wish you the best of luck with it. I've kept up with your myspace blog in English, and it pained me to hear of you struggling financially, so I was wondering if there's some way your fans could make a direct donation toward helping you continue to write and record your music. I probably couldn't offer you enough to rent a recording studio , but it would feel nice to at least buy you a good dinner. :) Best wishes from the USA, -Brendan
__________________________________________________________________________________________

This one I write in English, sine the above letter is from an American. I just wanted to share this with everyone because it warmed my heart and it really made my day.
Brendan - I thank you from the bottom of my heart for writing such warming words to me!

And while on the subject, I will soon, very soon post a few new songs for free download...direct donations will be an alternative for those who want to pay something for the songs.
I'll be sure to make a BIG announcement about it when it happens.

Peace
/David