Line och Tears Are In Your Eyes

22956-103
Bilden tagen från en svit jag gjorde under temat "Gator som inte finns"


Nu finns det i alla fall länkar till två låtar uppe på You Tube. Filmat och redigerat av Anders Weberg, framfört utan några pretentioner av mig hemma i vardagsrummet.

Line - skriven under 2005 efter att jag läst "Ett ögonblicks verk" av Anders Paulrud. En fin bok om ett liv och kärlek och längtan and what not...

Tears Are In Your Eyes - också från 2005. En personlig betraktelse över saker man gör och säger i stundens hetta.

Hoppas någon tycker det är njutbart.
Fler låtar kommer att komma upp så småningom när Anders har tid att redigera lite.

Inte samma gamla visa (men ett par nya).

22956-102
I Fredags var min gode vän, filmkonstnären
Anders här och filmade lite i vårt röriga vardagsrum. Ett helt opretentiöst projekt där jag sitter och spelar ett par nya och någon gammal låt framför kameran. Beppe kom också med på ett hörn där han ligger med mörk blick och glor.
Det kommer upp länkar till de olika låtarna inom kort.
Innanför skalet.

22956-104

Det är höst, det är kallt.
Det finns kärlek i väggarna här, men det känns som om väggarna är för tunna. Som äggskal. Det där ute rispar på ytan med fula klor, det vill in och förstöra, slå en kil emellan oss. Söndra och härska.
Jag känner det som att jag rusar genom livet, hela tiden snabbt vidare som om jag missar något om jag inte är där. Och är jag där, så är det här jag borde vara.
Varför stressen i mig själv, jag lever bara ett liv?
Vi borde sälja allt vi äger och försvinna, borra ett osynligt hål i bubblan och sticka.Låta dem undra var vi blev av.
Ett liv borde vara ett äventyr, en dröm.
En fin, varm, god, omfamnande dröm. En stor jävla kram bara, för snart är det över.


Fredagsöndag


För alla er andra är det Söndag, men för mig är det Fredag, för min arbetsvecka slutade kl.16 i eftermiddags och jag cyklade hem mellan kyrkogårdar och hus under en klarblå himmel. Samtliga arbetskamrater idag fastar eftersom det är Ramadan i en månad, så jag fick frossa i frukostsmörgåsar och filmjölk medans de tittade på.
Såg ett inslag på Sydnytt om flyktingpolitik i Ystad. Reportern frågade om det inte är viktigt och bra med mångfald i ett samhälle, varpå politikern svarade att "ja, det är ju gott med kebab ibland...".

Ja, jisses, om det är den offentliga bilden så kan man ju undra vad hon (politikern) säger när kameran inte är på? Jag har inget eller väldigt lite hopp om att världen någonsinkommer bli bättre än såhär.
Jag skäms över det faktum att jag inte känner en enda människa som har utländsk bakgrund. Inte förrän jag började på Kommunteknik har jag haft med andra än bleka svennar som mig själv att göra. Märkligt.

Jag har ingen lust att skriva mer, tänkte dela med mig av tre bilder från en kommunalares vardag. Blåsigt värre på Bo-01
.

jag framför turning torso, kameran i bilen.bilen och havetJag försökte fånga hur vågorna skummande piskades upp över stenarna, men missade topparna hela tiden. Det blåste så att bilen vaggade.

Flickrbilder och längtan efter skiten

De finns överallt nu, i varenda gatuhörn och på varje storköp står de och hänger, tränger sig fram med sina block och sin fräsiga, käcka framtoning, och jag hatar dem. Ok, jag vet att de bara gör sitt jobb, men har de för guds skull inte fått någon som helst träning eller genomgång på ämnet "läsa kroppsspråk"? Är det väääldigt svårt att avgöra att jag inte är intresserad av att byta elbolag eller skaffa telefon, eller vad fan det nu vara månde som dessa gatuförsäljare och marknadsundersökare vill kränga, när jag passerar dem med nedsänkt huvud eller demonstrativt tittar åt ett annat håll?

Om det inte har framgått så ondgör jag mig över folk som i tid o otid ska stanna en på gatan för att sälja något. I går var jag inne på Ica Maxi och vid utgången stod två unga killar och ville sälja telefongrejer.Eller var det ett elbolag? Skit samma vad det var, jag hastar förbi och hoppas de ska läsa av mitt kroppsspråk och fatta vinken, men icke sa nicke, nog fan hojtar den ena killen till när jag går förbi. "Tjena! Hur är läget!? Vad har du för..." Jag är inte intresserad, läs mitt kroppsspråk för fan, avbröt jag - mycket otrevligt jag vet, men jag blir så jävla trött på dem, speciellt de som snackar med en som att vi känner varandra sedan länge, som att vi är tjenis med varandra...
Jag vill själv välja om jag vill visa intresse eller inte.
Jag är med i Nix-registret, som gör att jag tack och lov är skyddad från telefonförsäljare som ringer hem till mig. Kan man inte gå med i Nix registret gatuversionen, så man slapp de där jävlarna? :-=

Nog om det.

Jag sitter och laddar upp en bunke bilder till
min flickr sida. Kan man titta på om man vill...

För övrigt saknar jag att turnèra. Jag saknar att sitta i en minibuss och fara fram på vägarna, att komma till en ny stad, att leta sig fram till spelstället, att packa in grejorna och få en kopp kaffe och kanske en buffé av smörgåsar och snacks. Jag saknar rökiga backstagerum och svettlukten. Jag saknar att träffa skumma tyskar med dålig engelska och jag saknar att stå på scenen och spela. Jag saknar att ta en öl precis efter att man gått av scenen och jag saknar att bo på hotell, no matter how jävla sunkigt det må vara.Jag saknar det så att det gör ont, det suger i magen när jag tänker på det. Ett sug av längtan och nervositet i en märklig blandning. Men det är långt borta fortfarande, livet är inte där just nu och jag måste, måste lära mig att vänta, att bida min tid för det kommer, det kommer, jag vet...det är bara så trist att vara utan det som jag älskar mest av allt. Det kommer David. Jobba lite till, skriv låtar, börja spela in...det kommer...det kommer...det måste det göra för annars dör jag.

Endagssemester

22956-95

Min fina flickvän i en fin solnedgång

I går, på den internationella terroristdagen 11/9, tog vi en ledig dag jag och Sara och stack till Köpenhamn. Det kändes som semester, välbehövd sådan.
Det är såå skönt att lämna Malmö ibland, för även om jag tycker om Malmö så är det en jävla håla och jag behöver lite storstad ibland. Så vi gick runt och höll hand, tittade i affärer, käkade en bit mat och tog en öl på ett torg i solen och det var idyll och förälskelse all over...det behöver man i livet och när allting känns som mörkast så är Sara mitt ljus och min räddning och jag älskar henne oändligt.

Idag har jag försökt rädda detta kaos till lägenhet som vi lever i. För någon vecka sedan tog jag ner en bokhylla för att få plats med en soffa som inte får plats på vinden och då var jag ju tvungen att lägga alla jävla böcker och annan bråte som låg i hyllan, någonstans...och detta någonstans fick bli på golvet. På golvet och i soffan, som är en fin gammal bäddsoffa med förvaring inuti.
Det är kaos här hemma nu.
Dessutom har jag satt upp den dator jag fick av min bäste vän Danne, för jag har visionen att jag ska börja spela in på den, men fan vet om jag någonsin kommer lyckas lära mig allt som jag måste lära mig...just nu vet jag inte ens hur jag ska få ut ljud i hörlurarna, så...det blir ett projekt att bita i. Dessutom ska jag jobba i morgon bitti, så jag får se när tiden räcker till.

             

1. Öl i den underbara varma solen!    2. Turning Torso, sedd från bron.   3. Brojävelen sedd från bussen!


Munka vs. Peking

22956-92
Här är skatten, jag har hittat krysset!


Om allting hade gått som det var tänkt så skulle vi igår ha stått på scenen på Bejing Pop Festival och spelat för kineserna. Nu blev det inte riktigt så, istället hamnade vi i Munka - Ljungby och spelade för 30-års jubilerande konstelever.
När jag var 17 år flyttade jag hemifrån eftersom jag hade blivit antagen till konstlinjen på Munka - Ljungby folkhögskola. Jag bodde två terminer på internatet på skolan och jag målade, fotade och tecknade kroki bland annat. Jag lärde mig så jävla mycket under de där två åren, jag växte och jag träffade några av mina bästa vänner, som jag umgås med än idag - även om det är allt för sällan. Det var därför jag nu blev inbjuden att spela på 30-års kalaset igår. Vad är väl Peking jämfört med Munka?
Det var en helt okej spelning, eller vad man nu ska kalla det, jag och Sara spelade lite låtar och emellan så tramsade jag mig och drog annekdoter från min tid på Munka. Den bästa är följande historia:

Som idogt målande, fattig student så var pengar oftast en bristvara. Eftersom jag målade, främst med akryl, på pannåer som jag sågade till, så krävdes det att dessa pannåer fick en grund av bindemedel och vit grundfärg. Det fanns att tilgå vill jag minnas, men ibland ville man ha mer.
En kväll hade jag druckit en 35a Jägermeister (det var typ första gången jag drack några större mängder och hade jag vetat bättre hade jag fan inte valt Jägermeister, men det gjorde jag så jag fick skylla mig själv...) och jag blev duktigt packad och snurrade runt på skolan och skolgården och hittade på hyss i min ensamhet. Min fylleutflykt tog mig bla. till baksidan av huvudbyggnaden. Där stod ett par stora plasthinkar och jag antog att de innehöll vit grundfärg.
"Aha!" tänkte geniet, "Grundfärg till pannåerna!"
Lagom gosig och smart tog jag de där 10 - liters hinkarna och kånkade upp dem till mitt rum i övertygelsen att jag gjort årets kap och nu hade ett förråd av grundfärg som skulle räcka resten av terminen. Och lite till, kanske.
Jag ställde hinkarna vid dörren och däckade.
Nästa morgon vaknade jag och mådde väl inte så bra kan jag tänka mig, men vid anblicken av hinkarna blev jag pigg och glad och prisade min smarta gärning..."grundfärg", tänkte jag och gick fram och lyfte på locket på den ena hinken och istället för att mötas av den där jävla grundfärgen, så möttes jag av - pressade matrester från matsalen...inte precis vad man ville se eller lukta på i det tillstånd jag befann mig...
Så jag fick kånka ner skiten igen och hoppas på att ingen såg mig.

Så kan det gå.1. Dörren till mitt rum på internatet. 92 - 94 gick jag på Munka. Rummet bodde jag bara på i två terminer.
2. Sara och jag med stort mellanrum
3.Jag berättar en annekdot, fan vet vad jag pekar på...

You Can Take What You Can Get...

22956-89


För ett par år sedan började det hänga lite tiggare runtomkring i Malmö. En av dem brukade alltid stå utanför Ica på Sofielundsvägen. Han var en stilig man, lång och ståtlig, han såg ut som Aragorn i Sagan om ringen. Han brukade stå där vid ingången och med utsträckt hand fråga om man kunde hjälpa en hemlös med ett par kronor. Jag tror inte jag någonsin gav honom pengar eftersom jag inte tror han skulle gjort något vettigt med dem. Hur som helst så gick tiden och Aragorn såg mer och mer ut som en skugga av sitt forna jag. Han sjönk ihop, blev gulblek och gråhårig och den tidigare så stolta hållningen var bara ett minne blott. Så kom dagen när han inte stod utanför ica mer och jag undrade om han knatat vidare till de sälla jaktmarkerna, de eviga fälten där hjältar och skurkar möts och är jämlika och hallaluja mm. Jag var rätt säker på att han tagit en överdos eller något för han var borta i månader, men så såg jag honom igen. I lika illa skick, men fortfarande på benen. Jag blir så ledsen när jag ser honom för jag har följt honom så länge nu att det känns som att jag känner honom, vilket jag naturligtvis inte gör.
Nu står det olika tiggare utanför affären varenda dag när man går dit. Vid det andra Ica brukar det sitta en jävligt otrevlig kille som pratar i mobiltelefon och tigger om vartannat. Har han råd med telefon så behöver han inte min hjälp, that's for damn sure. Nu för tiden när det känns som om gatorna svämmar över av tiggare och trashankar blir jag mest förbannad när de ber mig om några kronor. Jag kämpar som en jävla dåre med att få ihop till hyra och räkningar, det är väl för faan inte mitt fel att du har fuckat upp ditt liv, din jävla idiot...tänker jag och skäms i samma sekund. Vad vet jag om deras liv och historia? Vem är jag att dömma? Det är bara det att jag har kompisar som haft extremt tuff uppväxt och barndom men som inte börjat knarka eller supa för det. Varför klarade dem sig vidare och inte du? Vad är din anledning att ge upp allting och bara hoppas att jag ska hjälpa dig? Är jag Sune Svenne som tänker så? Är jag borgerlig i mina åsikter? Ibland när jag gör sådana där månadstidningstest så visar det sig att jag egentligen är blå till min politiska läggning. Fast jag känner mig inte så. Jag tycker att samhället ska finnas där för dem som behöver ett skyddsnät, fan jag har ju själv gått på soc en massa gånger utan att skämmas. Har man inget jobb och ingen a-kassa så är det ju snålt med alternativen. Jag tycker som det så fint heter, att det ska löna sig att jobba. Ibland känns det ju onekligen som att man jobbar jävligt mycket men får ge bort det mesta i skatt och avgifter, men ajabaja David - nu är du moderatjävel igen!
Ja men vad ska jag tycka då?
Jag som har levt under existensminimum i åratal, men som ändå får kvarskatt på tusentals kronor...hur går det ihop? Hur gör alla människor för att lyckas spara pengar, det finns ju aldrig en krona över.
Jag skulle behöva en revisor.
Jag skulle behöva en revisor, en massa pengar, en lååång jorden runt resa och en ny utsikt från mitt fönster, det är vad jag skulle behöva.

Så var det Fredag och om ett par timmar kommer Möllan att myllra av fulla människor eller människor som vill bli fulla och som jobbar på det.
Jag har jobbat hela dagen (fast inte på att bli full alltså - utan det andra, "riktiga" jobbet) men till skillnad från i går så är jag inte trött alls i dag. Jag sitter och tittar på bilder - jag fick en digitalkamera av min käre far härom sistens och det är skörden av de första dagarnas användade av den som jag gått igenom. Bland annat hittade jag den här bilden ovanför som jag tog när vi pausade i Linköping på väg från Stockholm till Malmö. En unge i ett skyltfönster med en rosa kanindräkt eller något. Kunde varit taget ur en mardröm eller en David Lynch film, men det är straight outta verkligheten. Jag tyckte den var lite rolig...men jag är känd för att ha taskig humor, så jag vet inte...

I morgon ska jag och Sara göra en liten spelning på min gamla konstskola i Munka Ljungby. De skulle visst ha något slags jubiléum och ville ha underhållning så då ringde de mig. De betalar en miljon. Sedan vaknade jag ur mardrömmen av att en unge i rosa kanindräkt stod och knackade mig på axeln väsandes "ffhh, ffhh...".

Äh, glöm det. Fredag nu och jag måste repa lite på morgondagens repertoar.
Dagens låt: Black Flowers, från Yo La Tengo's senaste. Om jag någonsin kan skriva en enda låt som är så vacker och tårdrypande så kan jag vara nöjd sedan. Herregud vilka känslosträngar den slår an i mig. Redan i den första frasen: "you can take what you can get..." börjar jag nästan böla. Otroligt fin låt.

Tack för i dag!

Who will hear you scream at Krankajen!?

Igår hände det spännande saker. Jag fick i uppdrag på jobbet att ta itu med ett gäng soptunnor som hade gått bärsärk nere på Krankajen. Tydligen roar sig en restaurang eller någon båt med att tömma sina sopor där och då blir det kaos och så klagar grannarna och då kommer stadsvicevärdarna och tar foto på soporna och sedan får vi skäll för att det är stökigt.
Så - följaktligen tog jag tag i problemet och spenderade gott och väl en timme med att stå framåtböjd med huvudet i de där papperskorgarna för att med skiftnyckel skruva loss tre muttrar i varje korg som hindrade borttagning av den ring som man skall lyfta på för att kunna sätta i en säck på rätt vis. Mycket facktermer här, det får ni ha överseende med...Efter en bra jävla stund med huvudet ner i skiten så var jag äntligen klar och jag hade samlat ihop alla tio sopsäckjävlarna och satte mig svettig och vimmelkantig (eftersom allt blod rann ner i skallen hela tiden) i bilen och tänkte åka och tömma i en container. Jag vred om nyckeln och skraap...öööhh..prutt...batteriet var helt dött. Den här bilen kommer inte att starta tänkte jag och knatade i väg till närmsta restaurang, som låg runt hörnet (lucky me!) för att ringa min arbetsledare och informera om läget. (Jag har tjatat om att få en jobbtelefon eftersom jag sällan har några pengar på min privata, men det tar tid med sådana saker inom kommunen). Min arbetsledare i sin tur ringde två av mina kollegor, två trevliga herrar vid namn Tapio och Alf och när de hade hittat mig efter 45 minuter - det tog lite tid pga. vissa somligas svårigheter med att förklara var jag befann mig- så hade de såklart inga startkablar eftersom den enda uppsättning av sådana som finns på jobbet förvaras inlåsta i ett skåp i garaget och vem som har nyckel dit vete fan. Det ska naturligtvis finnas startkablar i alla bilar men de hade visst en tendens att försvinna, därav skåpmodellen.
Så då var vi tre personer i stället för en som stod med en bil som inte ville starta. den modellen får man heller inte bogsera eller knuffa i gång eftersom man kan paja katalysatorn på. Bra!
Till slut kom det i alla fall förbi två grabbar i en gammal volvo och de hade startkablar och på fem minuter var problemet löst. Tack till dem!
Ja det är vardagsdramatik när det är som bäst! Strandad i Malmö City och ingen vet var du är. Who will hear you scream at Krankajen!?

I dag var det inga sådana roligheter, allt gick som det skulle. Det blåste som fan och det hängde ett regn i luften mest hela dagen, men det höll sig i molnen.
Sedan jag kom hem har jag druckit en kopp välförtjänt kaffe, spelat lite piano och lyckats ladda upp en låt på MySpace. Inget nytt, bara 48h från senaste Citizensplattan. Jag tyckte det var dags för lite omväxling.

Jag vill slå ett slag för The National. Deras skiva "The Boxer" är det bästa jag har hört på år och dar. Jag har bara lyssnat på den hela veckan, det finns inte en dålig låt på den och det är jävligt ovanligt. Det som slår mig är hur fan de kan få fram så mycket liv, värme och närvaro med så få instrument. En annan har ju ofta påläggssjukan när det gäller att spela in låtar, jag vill bara lägga på och lägga på mer saker, ljud och instrument och små slingor. Jag måste lära mig att less is more ibland.
"The Boxer" är en framtida klassiker och alla som inte köper den är fan ta mig dumma i huvudet.

Tack för i dag.