Raul Blücher

                                                     

Just as we thought everything would be ok, you leave us ...
Dear "Plastic Dad", You will be missed so much.

Raul   Blücher
1930 - 2006


Comments
Posted by: Pi

Jag beklagar sorgen.. :(

2006-05-22 @ 18:07:04
Posted by: Hans Blücher

Hej David, det värmde att hitta din blogg när jag Googlade Raul, sitter och letar ledtrådar till en minnesruna i någon form... om jag förmår. Letade upp en låda med brev, ca 40 års brev/kort, har scannat in karikatyrer som han ritat av sig själv, som sign. i breven.... Vi ses snar.

En genom åren flyktig plastbror, Hans

2006-05-25 @ 15:06:00
Posted by: JC

I have seen Big Chill, and feel I know this man, so with his memeory, god take care of the Big Chill man.
Thinking of you all.

2006-05-28 @ 01:44:37
Posted by: Nils Eckerbom

Hej!
Jag tillhör generationen som inte är riktigt hemma i IT-åldern. Jag antar att jag hamnat hos David och har möjlighet att skicka en hälsning till dig och framföra mitt deltagande efter beskedet om Rauls bortgång.

Jag lärde känna Raul under de år han var medlem och aktiv i Socialistiska Partiet. Raul hade med sig mycket erfarenhet av politiskt, journalistiskt och kulturellt arbete och tillförde våra diskussioner genom sin kunskap och sitt sätt att förhålla sig till andra. Under åren i Hässleholm knöt han kontakter med många ungdomar. Han förenande förmågan att både vara mentor och kamrat på samma gång.

Politiskt gick Raul och jag skilda vägar efter några år. Min uppfattning var då och nu att de åsikter Raul stod för, mycket väl platsade för fortsatt medlemskap i Socialistiska Partiet. Raul hade en annan uppfattning. Dessa meningsskiljaktigheter hindrade inte att vi, vid varje tillfälle vi senare möttes fortsatte ett kamratligt föhållande med givande diskussioner.

Jag minns Raul som en god kamrat och lågmäld men effektiv förkämpe för rättvisa och solidaritet. Jag beklagar att jag inte kan delta på begravning den 16 juni men vill på detta sätt framföra min hälsning till Rauls anhöriga och närmaste vänner.

Nils Eckerbom
Fajansvägen 203
238 42 OXIE

2006-05-28 @ 17:31:44
Posted by: Bo Nordström

Hej David, som arbetskamrat med Ralle i Karlstad på 70-talet underrättades jag av andra kamrater om hans bortgång.
Två tillfällen under dessa år rinner omedelbart upp i minnet.När jag skulle börja min anställning, färsk fråh JH, som frilansande lokalredaktör i Kristinehamn traskade jag ner till den lilla ödsliga lokalen i källarplanet, suckade , tittade på väggarna och undrade vad i helskotta jag egentligen skulle göra där. Då ringde Ralle från redaktionen i Karlstad och delade ut ett alls inte nödvändigt, men för mig just då så behövligt uppdrag. Så var jag igång. Jag tror han visste hur jag kände mig. Senare under den våren i Kristinehamn fick jag problem med kommunalpampen som bestämde i stan. Han tyckte att jag var för ivrig att rapportera dom kommunala nyheterna och hotade med att sluta ge intervjuer.Då kom Ralle resande från red i Karlstd för en djupintervju med papen, som bjöd på lunch på stadshotellet.Ralle ledde skickligt in samtalet på redaktionella spörsmål och försäkrade att Karlstadredaktionen och alla upp till Radiochefen Rydbeck stod helhjärtat bakom min raportering från Kristinehamn. Det hjälpte. Så minns jag förstås Ralle för hans humor och för de geniala karikatyrer som gladde Karlstadsredaktionen, den trevligaste arbetsplats jag haft.
Bo Nordström, pensionär, tid SR o LRAB

2006-06-09 @ 11:41:03
Posted by: David

Bo! Nils!
Era inlägg och små berättelser om Raul värmer verkligen mitt hjärta. Jag tror att alla som känner eller har känt/arbetat med Raul har samma upplevelser som ni av honom; en varm, intelligent, glad, rolig människa som alltid, alltid stod på de svagas sida. Jag tror inte jag har träffat någon annan som har så starka övertygelser som Raul hade, man visste att man kunde lita på honom i alla lägen, att han alltid skulle ställa upp och hjälpa till om man hade det svårt. En stor människa och den bästa av kamrater...Tack för att ni skriver här, det känns skönt att veta att han har en massa vänner som minns honom!

2006-06-11 @ 13:14:26
Posted by: Therése

Jag lärde känna Raul strax efter att Zorba sattes upp på lilla teatern i lund. Därefter var vi båda med i en kortfilm och sedan spelade vi Anne resp Herr Dussel i Anne Franks dagbok. Han skulle ha varit med även i Andorra men blev ju som sagt dålig. i är många på Lilla Teatern som saknar honom. Han lämnar ett tomrum. Han ställde alltid upp för en. Vi hde hur kul som helst på scenen. Jag har även nämt honom på min blogg.

Posted by: Therése

Jag lärde känna Raul strax efter att Zorba sattes upp på lilla teatern i lund. Därefter var vi båda med i en kortfilm och sedan spelade vi Anne resp Herr Dussel i Anne Franks dagbok. Han skulle ha varit med även i Andorra men blev ju som sagt dålig. i är många på Lilla Teatern som saknar honom. Han lämnar ett tomrum. Han ställde alltid upp för en. Vi hde hur kul som helst på scenen. Jag har även nämt honom på min blogg.

2006-06-11 @ 21:55:04
URL: http://kulturnorden.blogg.se
Posted by: Staffan Lindhé

Kära anhöriga och vänner,
Det var först idag jag fick se det sorgerliga budskapet att Raul lämnat oss. Jag kan inte säga att jag kände honom särskilt väl, men det hände då och då att vi talades vid. Han ringde ibland när han behövde någon bok, speciellt om det gällde något inom den revolutionära rörelsens historia. Det var alltid lika roligt och skönt att prata med honom eftersom kontakten var så självklar. Det är härligt att minnas Raul och veta att man inte måste ge upp sina ideal bara för att åren går. Om alla hade ett drag av Raul, så skulle världen se annorlunda ut.
Kamraliga och kära hälsningar
Staffan Lindhé, (SL Books) Göteborg

2006-06-12 @ 14:04:06
Posted by: Svante

Det känns tråkigt att jag aldrig hann träffa Raul, som jag känner som en medkämpe i den revolutionära, socialistiska rörelsen. En fin artikel från Arbetarmakts nyhetsbrev om Raul finns på länken jag gett här.

Posted by: Ulf Östman

Jag minns Raul som den trevlige lille farbrorn som alltid verkade se solksken trotts att regnet spöade ner. Lärde aldrig känna dig men träffades ändå av din värme.

Ulf Östman
SP Lund

2006-06-29 @ 11:17:17
Posted by: Leo

Jag vill räkna Raul som en sådan där vän en bara träffar på när en går på stan och varje gång kändes det som att vi precis hade pratats vid en tid innan. En hedervärd människa med bra idéer om saker och ting och alltid öppen för ett bra samtal. Vi gick inte samma väg, jag anarkismen och han trotskismen (som jag lämnat bakom mig), men det kändes aldrig som att det var något problem. Jag skäms lite smått över att jag missade de flesta uppsättningar han var med i (han missade inte den enda jag var med i under tiden jag kände honom), men jag är stolt över att ha fått se honom i den enastående rollen som Krapp i Krapps sista band på Inkonst för några år sedan.

Gå i frid min vän.

2006-08-02 @ 22:02:06

Comment this entry:

Name:
Remember me?

Email address:

URL:

Comment:

Trackbacks